Urbaani kaupunki, joka tunnetaan eleganssistaan ​​ja korkeakulttuuristaan, Aix on asunut Ranskan eturivin mielissä ja taiteilijoissa. Kaikkein merkittävin on Paul Cézanne, joka ikuisti Montagne Sainte-Victoiren kalkkikivihuipun, joka kohoaa kaupungin itään. Provence on tunnetusti paahtava kesällä, mutta Aixin kadut pitävät viileinä sen komeiden hunajanväristen rakennusten ja plataanipuiden varjo sekä monien suihkulähteiden suihku.

Näe 1600- ja 1700-luvun barokki- ja rokokoohotellit Quartier Mazarinissa ja kävele Cours Mirabeau -bulevardia pitkin, jonne Camus ja Hemingway olisivat tulleet lounaalle asuessaan kaupungissa.

Tutustutaanpa parasta tekemistä Aix-en-Provencessa:

1. Aixin katedraali – triptyykki

Aixin katedraali - triptyykki

Lähde: Travel-Fr / shutterstock

Aixin katedraali – triptyykki

Kun saavut tälle Rue Gaston de Saportan muistomerkille, näet heti, kuinka Aixin katedraali yhdistää eri tyylejä ja aikakausia.

Vasemmalla on goottilainen portaali, jossa on kaunis veistos ja Neitsyt lapsen kanssa keskellä.

Mutta tämän vieressä on romaaninen sisäänkäynti 1100-luvulta, joka liittyy paljon vanhempaan roomalaiseen muuriin, jonka uskotaan kuuluneen Apollon temppelille.

Sisällä on nähtävä ennen kaikkea 1400-luvun Burning Bush -triptyykki, jonka on maalannut avignonilainen taiteilija Nicolas Froment.

Keskimmäisessä paneelissa on Neitsyt ja lapsi Mooses etualalla, ja sivuilla Anjoun René ja teoksen tilannut kuningatar Jeanne.

2. Vanha Aix

Vanha Aix

Lähde: Neirfy / shutterstock

Vanha Aix

Älä vastusta halua nähdä Aixin vanhan keskustan joka kolkka Cours Mirabeaun pohjoispuolella sen upean arkkitehtuurin, viehättäviä markkinoita, odottamattomia historiallisia kukoistuskohteita ja jatkuvaa tunnetta, että kävelet suurten taiteilijoiden jaloissa. kirjoittajat.

Se on huumaava keitos, joten voit käyttää kaupungin kuuluisia suihkulähteitä kiertueesi perustana.

Monet näistä ovat roomalaisia ​​lähteitä ja ovat kosteuttaneet Aixia tuhansia vuosia, vaikka niiden rakenne on muuttunut.

Siellä on kahviloita, putiikkeja, klassisia ranskalaisia ​​mukavuuksia ja gallerioita, ja välimerelliseen tyyliin on kesällä vielä hälinää puolenyön jälkeen.

Mene Rue Jacques de la Roquelle nähdäksesi vanhat vallit, ota kahvia Place de l’Hôtel de villessä tutkiaksesi vanhaa kellotapulia ja sen muinaista roomalaista kivityötä sen juurella.

3. Cours Mirabeau

Cours Mirabeau

Lähde: Christian Mueller / shutterstock

Cours Mirabeau

Sopiva finaali vaeltelee Aixin vanhimmassa osassa on Cours Mirabeau, jonka alapuolella on uudempia, mutta yhtä upeita Mazarinin katuja.

Tällä kadulla on leveä kävelytie, jota varjostavat vehreät plataanit, ja se on täynnä kartanoita ja ravintoloita, jotka kummittelivat ranskalaisia ​​kulttuuri-ikoneita, kuten Camus, Cézanne ja Zola.

Voit paistatella niiden viipyvässä hehkussa illallisella tai vain tulla nauttimaan yksinkertaista croissanttia ja kahvia aamulla, kun Aix herää henkiin.

Länsirajalla on La Rotonde, mahdollisesti Aixin kaunein suihkulähde, kun taas oudoin, La Fontaine d’Eau Chaude, jota ruokkii isäntälähde, on sammalen peitossa ja luo herkkää sumua kylminä talvipäivinä.

4. Atelier Cézanne

Atelier Cézanne

Lähde: Anna Durinikova / shutterstock

Atelier Cézanne

Lauves-kukkulalla oliivi- ja viikunatarhojen ympäröimä Paul Cézannen ateljee, jossa hän työskenteli viimeiset neljä vuotta elämästään.

Se on noin 15 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta, ja hän teki päivittäisen työmatkan kotoaan Rue Boulegonilla tähän studioon, joka oli suunniteltu taiteilijan omien suunnitelmien mukaan.

Paikkaan ei ole koskettu sen jälkeen, kun hän kuoli 110 vuotta sitten, joten hänen työnsä ystäville se on ympäristö, jossa voit melkein tuntea hänen läsnäolonsa.

Hänen housunsa roikkuu, edelleen maalilla tahrattuina, ja hänen töissään näkyy esineitä ympäri tätä yhden hengen huonetta.

5. Montagne Sainte-Victoire

Montagne Sainte-Victoire

Lähde: JeanLucIchard / shutterstock

Montagne Sainte-Victoire

Cézanne-teema jatkuu tällä kuuluisalla kalkkikiviharjanteella 20 kilometriä Aixista itään ja näkyy hänen studiostaan.

Se oli inspiraationa Cézannelle, joka maalasi sen monta kertaa, eri kulmista ja eri valoissa.

Vuoren huiput ovat yli 1000 metriä, ja se on hajallaan pieniä uskonnollisia kohteita, jotka kohtaat yllättäen, kuten Sainte-Victoiren luostari tai Saint-Ser Hermitage, joka on veistetty luolasta.

Jos haluat mennä huipulle, jonne on asennettu risti, aloita Barrage du Bimontista, jolloin edestakainen matka kestää noin kaksi tuntia.

Keskikesällä saatat olla yhtä iloinen pysyessäsi Lac de Bimont -järven vieressä ja nauttia vuoren näkymistä valloittamatta sitä!

6. Musée Granet

Musée Granet

Lähde: Camille.L Valokuvaus / shutterstock

Musée Granet

Église Saint-Jean-de-Malten vanhoissa luostarirakennuksissa Musée Granetissa on lähes 12 000 maalauksen, veistoksen ja historiallisen esineen kokoelma.

Ja arvasit sen, yksi pakollisista nähtävyyksistä on Cézannelle omistettu huone, jossa on yhdeksän postimpressionistin öljymaalausta.

Museo on saanut viime vuosina suuren lahjoituksen Planque-säätiöltä, jonka ovat luoneet tuotteliaan sveitsiläisen taiteen keräilijän Jean Planquen perilliset.

Tämä on antanut Musée Granetille Picasson ja Kandinskyn teoksia, jotka sopivat 1600-luvun ranskalaisen koulukunnan ja Rembrandtin, Rubensin ja Jacob Jordaensin kaltaisten barokkimaalausten kanssa.

7. Hôtels Particuliers – Mazarine

Place des Quatre-Dauphins

Lähde: flickr

Place des Quatre-Dauphins

Kun Michele Mazzarinosta tehtiin Aixin arkkipiispa vuonna 1645, hänellä oli suuria suunnitelmia kaupungin suhteen, ja hän tilasi muutaman seuraavan vuoden aikana kokonaan uuden kaupunginosan Cours Mirabeaun alapuolelle.

Tämä oli paikka, jossa aatelisto ja varakkaat kauppiaat rakensivat kotinsa upeissa hotelleissa.

Monet näistä ovat Cours Mirabeaun eteläpuolella ja näkymät kävelytielle, joten tämä on hyvä paikka aloittaa kävelykierros. Rue Mazarine, Rue Goyrand, Rue Carinale, Rue Roux-Alphéran, Rue du Quatre-Septembre ja Rue d’Italie.

Pysähdy Place des Quatre-Dauphins -aukiolle ja ota kuva suihkulähteestä, jossa on neljä veistettyä delfiiniä ja vuodelta 1667. Useimmat ovat yhtä mieltä siitä, että se on kaupungin kaunein suihkulähde, mikä kertoo paljon Aixista.

8. Hôtel de Caumont

Hôtel de Caumont

Lähde: flickr

Hôtel de Caumont

Rue Joseph-Cabassolilla on yksi harvoista hotelleista, jotka ovat avoinna yleisölle ja yksi upeimmista.

Se on ranskalainen «monumenttihistoriallinen monumentti», ja se rakennettiin vuosina 1745-1742 Cabanesin markiisia varten.

Sisustus on säilytetty kaikessa 1700-luvun hienostuneisuudessaan rokokookullatuilla kipsitöillä ja huonekaluilla.

Yksi monista hienoista huoneista on Salon de Musique, jossa on Ludvig XV:n tyylinen cembalo 1700-luvun puolivälistä, maalattu harppu ja nojatuolit kukkakuvioineen.

Kartanossa järjestetään korkean profiilin vaihtuvia taidenäyttelyitä: Canaletto vuonna 2015 ja sitten Turner vuonna 2016.

9. Église Saint-Jean-de-Malte

Saint-Jean-de-Malten kirkko

Lähde: flickr

Saint-Jean-de-Malten kirkko

Viidessä lyhyessä vuodessa vuosina 1272–1277 rakennettu kirkko oli ensimmäinen goottilainen rakennus, joka rakennettiin Provenceen.

Se rakennettiin kaupungin ulkopuolelle Italiaan johtavan tien varrelle, ja sen ulkonäkö on saanut inspiraationsa Pietarin sairaalasta.

Johannes Jerusalemissa, rakennettu ristiretkien aikana.

Tämä selittää sen, miksi tässä rakennuksessa on sotilaallinen tunnelma, jossa on porsaanreikiä portaalin molemmin puolin ja julkisivussa on muutamia suuria aukkoja upeaa ruusuikkunaa lukuun ottamatta.

Sisällä oleva kohokohta on taidekokoelma, jossa on teoksia tunnetuilta taiteilijoilta, kuten Louis Finson ja Michel Serre.

10. Markkinat

Place des Prêcheurs

Lähde: flickr

Place des Prêcheurs

Sinulla ei ole epäilystäkään siitä, että olet Provencessa, kun huomaat laventelin tuoksun pomppaillessasi Aixin ulkoilmatorilla.

Niiden pitäisi olla ensimmäinen tuoretuotteiden ja provencelaisten herkkujen kohteesi.

Place des Prêcheurs- ja Place de la Madeleine -aukioilla on ruokatori tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin ja yksi joka päivä Place Richelmellä.

Älä tee ostoksia muualta, jos yövyt itsepalveluhuoneistossa! Siellä on myös a Kukkatori vuorotellen Place de la Mairie ja Place des Prêcheurs -aukiolla, kun taas tiistaisin ja torstaisin Cours Mirabeaulla on vaatteita ja kankaita myyviä kojuja.

11. Viinimatkailu Château La Coste

Château La Coste

Lähde: punastua yli

Château La Coste

Aix-en-Provence on Provencen toiseksi suurin viininimike, joka kasvattaa Mourvèdre-, Grenache- ja Cinsaut-rypäleitä ja tuottaa enimmäkseen punaisia, mutta kolmanneksen tuotannosta vievät rosét, jotka ovat upeita kesällä.

Coteaux d’Aix-en-Provence AOC:n ympärillä olevien viinitarhojen ja luolien valikoima on sellainen, että monet jättävät päätöksenteon ammattimaisten matkatoimistojen käsiin.

Jos haluat täyden kokemuksen, voit mennä koko päivän kiertueelle.

Mutta jos sinulla on kiire, Château la Coste on hetken kaupungin pohjoispuolella ja järjestää kierroksia, jotka opettavat sinua kussakin viinipullossa käytetyistä rypäleistä ja niiden käymis- ja kypsytysvaiheista.

Châteaussa on myös moderni veistospuisto, jossa on Tracey Eminin ja Andy Goldsworthyn töitä.

12. Camp des Milles

Camp des Milles

Lähde: flickr

Camp des Milles

Kaupungin lounaispuolella on muistomerkki, joka saattaa tuoda sinut takaisin maan päälle kaiken Aixin kulttuurin ja kauneuden jälkeen.

Camp des Milles on Ranskan ainoa toisen maailmansodan internointi- ja karkotusleiri, joka on säilytettävä ja avoinna vierailijoille.

Vuosien 1939 ja 1942 välillä se käsitteli tuhansia vankeja eri puolilta Eurooppaa, mutta erityisesti saksalaisia ​​ja itävaltalaisia, jotka olivat paenneet Etelä-Ranskaan natsien vallankaappauksen jälkeen.

Lukuisia tärkeitä taiteilijoita ja kirjailijoita internoitiin tänne, kuten Max Ernst ja Nobel-palkinnon saaja Otto Fritz Meyerhof.

Leirillä on videoinstallaatioita, ja ehkä se on paikka, jossa voit hetken pohtia ennen kuin siirryt hemmottelevampiin nautintoihin.

13. Musée du Calisson

Musée du Calisson

Lähde: kalissonia

Musée du Calisson

Calissonit tekevät loistavan lahjan kotiin vietäväksi Aixista; nämä kesäiset makeiset valmistetaan sokeroiduista hedelmistä ja mantelitahnasta ja peitetään sitten kuorrutekerroksella.

Ne tulevat myös yleensä söpöissä, vintage-tyylisessä pakkauksessa.

Joka tapauksessa, jos haluat tietää, kuinka tämä suosikki Aix-herkku valmistetaan, voit vierailla Confiserie du Roy Renén tyylikkäässä ja kestävässä uudessa tehtaassa, joka sijaitsee kahden hehtaarin mantelilehtojen sisällä.

Retkellä voit kävellä parvikerroksessa tehtaan kerroksen yläpuolella ja tutustua historiaan, menetelmään ja ainesosiin interaktiivisten antiikkikoneiden näyttelyiden ja esittelyjen avulla.

14. Aix-en-Provencen oopperajuhlat

Aix-en-Provencen oopperafestivaali

Lähde: flickr

Aix-en-Provencen oopperafestivaali

On aivan oikein, että Aix järjestää yhden Ranskan tunnetuimmista kulttuurifestivaaleista, joka kutsuu kuuluisimmat oopperaesittäjät ympäri maailmaa.

Heinäkuun ajan kestävällä festivaalilla on kolme pääpaikkaa: rokokoolainen Théâtre du Jeu de Paume, joka on peräisin 1700-luvun puolivälistä, moderni Grand Théâtre de Provence ja Théâtre de l’Archevêché lyömättömässä ulkotilassa kaupungin sisäpihalla. arkkipiispan palatsi.

Se on toiminut vuodesta 1948 ja on tunnettu laajasta ohjelmistostaan, jossa esitetään Benjamin Brittenin ja Prokofjevin moderneja oopperoita sekä Händelin, Wagnerin, Mozartin ja Verdin klassikoita, jotka ovat unohdettuja barokkioopperoita.

15. Miniraitiovaunu

Mini Raitiovaunu

Lähde: aixenprovenceturismi

Mini Raitiovaunu

Jos aika on tärkeää tai sinulla on lapsia, jotka eivät jaksa kävellä Aixin kaduilla tuntikausia, Mini Raitiovaunu antaa sinulle kätevän yhteenvedon kaikista tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Se on tyylikäs 57-paikkainen maantiejuna, jossa on pari hienoa huipputeknologiaa, mukaan lukien monikielinen kommentointi kuulokkeiden kautta.

Toinen siisti kosketus on katto, joka on läpinäkyvä, joten sinun ei tarvitse nostaa kaulaa nähdäksesi ylevämpiä rakennuksia.

Joten saat tietoa kaupungin historiasta, joka muuten olisi voinut mennä ohitsesi.

Retket kestävät 45 minuuttia ja lähtevät Brasserie Le Festivalista Cours Mirabeaussa.

Missä yöpyä: Parhaat hotellit Aix-en-Provencessa, Ranskassa

Alimman hinnan takuu

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.