Pohjoisen Hauts-de-Francen alueen pääkaupunki Lille tunnetaan ahkerana teollisuuskaupunkina ja sillä on upea historiallinen keskusta. Kunnes Ludvig XIV valloitti sen vuonna 1667, Lille oli itse asiassa flaamilainen, ja tämä perintö näkyy selvästi kaupungin arkkitehtuurissa.

Vinkki – Hanki Lillen kaupungin passi ilmainen sisäänpääsy yli 30 nähtävyyteen ja rajoittamaton joukkoliikenteen käyttö

Vanhassa Lillessä on runsaasti barokkirakennuksia, joissa on hienovaraiset harjakattoiset katot, ja ylellisiä 1800-luvun lopun taloja viehättävällä kadulla. Jos etsit kulttuuria, olet tyytyväinen löytämääsi: Kuvataidepalatsi on toinen vain Louvren jälkeen, ja siellä on useita pienempiä nähtävyyksiä, jotka ansaitsevat huomiosi.

Tutustutaanpa parasta tekemistä Lillessä:

1. Vanha Lille

Vanha Lille

Lähde: ilolab / Shutterstock

Vanha Lille

Lillen historiallinen alue on ihastuttava mukulakivikatujen kunnostetuilla porvarillisilla taloilla.

Näet 1600- ja 1700-luvuilta peräisin olevan barokkiarkkitehtuurin kaupungin flaamilaisia ​​vaikutteita.

Place Louise de Bettignies ja Rue de la Monnaie ovat parhaita paikkoja aloittaa kävely, ja vietät suurimman osan kävelystä katsellen koristeellisia julkisivuja ja päätyjä, joten varo törmäämästä ketään! Old Lille on myös dynaaminen alue, jossa on enemmän kuin reilusti baareja ja mukavia yöpymispaikkoja.

2. Palais des Beaux-Arts

Palais des Beaux-Arts

Lähde: MisterStock / Shutterstock

Palais des Beaux-Arts

Yksinkertaisesti valtava museo Palais des BeauxArts on kooltaan vain Louvren takana.

Se sijaitsee ihastuttavassa Belle Époque -kesäpalatsissa 1800-luvun lopulla, ja saatat tarvita jopa puoli päivää saadaksesi kaiken irti museosta ja sen taiteesta 1400-luvulta 1900-luvulle.

Mukana on Monetin, Raphaelin, Gustave Courbetin, Rubensin, van Goghin, Donatellon, Jacob Jordaensin ja Picasson teoksia, mutta tämä on vain nopein tuulta näyttelyn läpi.

Varaa aikaa suunnitelmille-reliefeille, jotka ovat yksityiskohtaisia ​​1600- ja 1700-luvun pienoismalleja nykyajan Belgian ja Pohjois-Ranskan kaupungeista, mukaan lukien Lille.

3. La Vieille Bourse

La Vieille Bourse

Lähde: Jordan Tan / Shutterstock

La Vieille Bourse

Useimmat ovat yhtä mieltä siitä, että Lillen vanha pörssi on kaupungin hienoin rakennus.

Se on peräisin 1600-luvun puolivälistä, ja se koostuu 24 flaamilaista renessanssitaloa, jotka ovat kaikki keskellä arkadoitua sisäpihaa.

Jos ihmettelet, kuinka julkisivut voivat olla niin koristeellisia, pääarkkitehti Julien Destrée oli ammatiltaan koristehuonekalusuunnittelija, ja hän sai vapaat kädet ilmaista itseään tässä projektissa.

Yli 350 vuoden jälkeen La Vieille Bourse on edelleen Lillen jokapäiväisen elämän osa; ihmiset tulevat pelaamaan shakkia sisäpihalle, ja pelihallien alla on päivittäinen kukka- ja kirjatori.

Jos pidät siitä kesällä, voit katsella tanssiesityksiä tässä upeassa tilassa.

4. Grand Place

Grand Place

Lähde: MisterStock / Shutterstock

Grand Place

Lillen laaja pääaukio on paikka, jossa paikalliset ja turistit kokoontuvat tapaamaan tai katsomaan nähtävyyksiä.

Joka puolella on upeita vanhoja harjakattoisia rakennuksia.

Pysähdy katsomaan Théâtre du Nordia, joka sijaitsee Lillen entisessä vartiorakennuksessa vuodelta 1717. Klassinen flaamilainen tyyli on otettu käyttöön myös nykyaikaisemmissa rakennuksissa, kuten viereisessä art deco Voix du Nord -rakennuksessa, joka rakennettiin vuonna 1936 ja jossa on korkea varisportainen pääty.

Aukion ytimessä on Colonne de la Déesse, joka pystytettiin 1800-luvulla kunnioittamaan kaupungin osuutta Habsburgien valtakunnan torjunnassa Lillen piirityksessä vuonna 1792.

5. Parc Zoologique

Parc Zoologique

Lähde: Martin Chivers / Shutterstock

Parc Zoologique

Lillen eläintarha sijaitsee arvostetulla Esquermes-korttelilla, ja sinne on vapaa pääsy, ja se on yksi Ranskan suosituimmista eläintarhoista.

Eläintarha on melko pienikokoinen, mutta siinä on 450 eläintä 70 parittomasta lajista ja se osallistuu kansainvälisiin uhanalaisten lajien suojeluohjelmiin.

Kotelot ovat kaikki suuria ja luonnollisen näköisiä, joten et tunne syyllisyyttä perhepäivästä täällä.

Alueita on kaikkiaan seitsemän, joista useimmat on järjestetty maantieteellisesti, joten Les Terres d’Afriquessa on seeprat ja sarvikuonot, kun taas amerikkalaisella vyöhykkeellä on alpakoita ja tapiirejä.

6. LaM

LaM

Lähde: Bruno Bleu / Shutterstock

LaM

Lillen modernin taiteen museo on ensiluokkainen nykykulttuurin nähtävyys, jossa on yli 6 700 teosta 1900- ja 2000-luvuilta.

Se lähti todella vauhtiin vuonna 1999, kun se sai lahjoituksen L’Aracinen, Art Brut -keräilijöiden yhdistykseltä, ja sisältää nyt Ranskan suurimman Art Brut -teoksen.

Ulkopuoliset taiteilijat, kuten Augustin Lesage, Henry Darger ja kuuluisa skitsofreeninen Carlo Zinelli, ovat kaikki esillä.

Näet myös jättiläisten kuten Picasson, Georges Braquen, Paul Kleen, Joan Mirón, Amedeo Modiglianin ja Alexander Calderin teoksia.

Vehreä veistospuisto on hyvä myös kävelylle, ja siihen ovat osallistuneet Jacques Lipchitz, Eugène Dodeigne, Picasso ja Calder.

7. Lille Citadelle

Citadelle

Lähde: Glenmore / Shutterstock

Citadelle

Valloitettuaan Lillen vuonna 1667 Ludvig XIV tuhlasi vähän aikaa kaupungin linnoitusten vahvistamiseen.

Tähtimäinen linnoitus rakennettiin vain kolmessa vuodessa, ja sen suunnitteli ei kukaan muu kuin Vauban, kuuluisa sotainsinööri, joka jätti jälkensä kaikkialle Ranskaan tänä aikana.

Hankkeen nopeus on sitäkin hämmästyttävämpi, kun näkee sen rakentamiseen tarvittavan materiaalimäärän: kolme miljoonaa kivipalkkaa, 70 000 hiekkakiveä ja 60 miljoonaa tiiliä.

Citadel on edelleen ranskalainen sotilastukikohta, joten sisään ei pääse, mutta voit ihailla erilaisia ​​portteja ja ulkoseiniä kanavanpuoleisessa puistossa, Esquermesissä, samassa tyylikkäässä osassa kaupunkia kuin eläintarha. .

8. Stade Pierre-Mauroy

Stade Pierre-Mauroy

Lähde: mimpki / Shutterstock

Stade Pierre-Mauroy

Paikallinen jalkapallojoukkue Lille OSC on ollut Ligue 1:n tukipilari useiden vuosien ajan, ja se onnistui voittamaan liigan vuonna 2011. Asiat ovat menneet heillä siitä lähtien, mutta seuralla on uusi stadion, jos olet. valmiina live-jalkapallotoimintaan.

Stade Pierre-Mauroylle mahtuu 50 000 istumapaikkaa, se rakennettiin EURO 2016 -turnaukseen ja isännöi turnauksen aikana kuusi ottelua, mukaan lukien Walesin ja Belgian välisen puolivälierän.

Kesäisin stadion toimii myös Rihannan kaltaisten suurten artistien konserttiareenana.

9. Maison Natale Charles de Gaulle

Maison Natale Charles de Gaulle

Lähde: Meiqianbao / shutterstock

Maison Natale Charles de Gaulle

Rue Pincessellä, vehreällä alueella Old Lillen pohjoispuolella, on talo, jossa Charles de Gaulle syntyi 22. marraskuuta 1890. Se kuului hänen äitinsä puolelta isovanhemmille, ja hänen perheensä oli varakas, vaikka se oli menettänyt maansa Vallankumous melkein sata vuotta sitten.

Perhemuistojen ja nykyaikaisten muistoesineiden avulla talo on nyt museo, joka tekee hyvää työtä 1800-luvun porvarillisen kodin uudelleenrakentamisessa.

On joitain esineitä, jotka kiinnittävät huomiota, kuten kenraalin kehto ja upseerin miekka, jonka hän sai ensimmäisen vuoden päätteeksi Saint-Cyrin sotilasakatemiassa.

10. Kaupungintalo ja kellotapuli

Kaupungintalo ja kellotapuli

Lähde: Damien VERRIER / Shutterstock

Kaupungintalo ja kellotapuli

Art deco -hotelli Hôtel de Ville nousi 1920-luvulla ja sai inspiraationsa Lillen kuuluisista päätyistä.

Flanderi, johon Lille kuului vuosisatoja, on alue, joka tunnetaan kellotapuleistaan, ja kaupungintalolla on uusin ja korkein niistä kaikista: Se on yksinään Unescon maailmanperintökohde, ja se kohoaa 104 metriin.

Lillen kaltaisessa matalassa kaupungissa tämä konkreettinen maamerkki on hyödyllinen merkki missä tahansa oletkin.

Huipulle on 400 porrasta, mutta useimmat järkevät ihmiset valitsevat hissin!

Lippu saatavilla verkossa: Kaupungintalon kellotapulin pääsylippu

11. Maison Folie Wazemmes

Maison Folie Wazemmes

Lähde: Karldupart / Wikimedia | CC BY-SA 3.0

Maison Folie Wazemmes

Yksi Lillen massiivisista tekstiilitehtaista on muutettu moderniksi kulttuurikeskukseksi.

Se on punatiilinen tehdas vuodelta 1855, ja vuonna 2004 hollantilainen arkkitehtitoimisto NOX arvioi nämä kaksi rakennusta uudelleen luodakseen kaupungille uuden maamerkin.

Nykyaikainen muotoilu harmonisoituu 1800-luvun arkkitehtuuriin täällä: Siellä on yli 5 000 neliömetriä näyttelyitä ja auditorio, johon mahtuu 250 istumapaikkaa ja yli 700. Kun olet kaupungissa, tutustu mutkaiseen peltijulkisivuun ja poikkea sisään nähdäksesi, mitä siellä tapahtuu.

12. Villa Cavrois

Villa Cavrois

Lähde: mira9es / Flickr | CC BY-SA

Villa Cavrois

Alle kymmenen kilometrin päässä Lille-Centresta on Croixin esikaupunki, jossa modernin arkkitehtuurin harrastajat tulevat mielellään kiertämään tätä Robert Mallet-Stevensin suunnittelemaa kartanoa.

Villa Cavrois rakennettiin 1930-luvun vaihteessa rikkaalle tekstiiliteollisuudelle Paul Cavroisille.

Mallet-Stevens oli modernistisen koulun kannattaja ja rakennus on fyysinen manifesti, joka on rakennettu ohjeilla, jotka vaativat «ilmaa, valoa, työtä, urheilua, hygieniaa, mukavuutta ja tehokkuutta». Huvilassa on tuolloin lähes tuntemattomia mukavuuksia, kuten ilmastointi, sähkövalaistus kaikissa huoneissa ja puhelimet, jotta ihmiset voivat puhua toisilleen eri huoneissa.

13. La Piscine -museo

La Piscine -museo

Lähde: Awana JF / Shutterstock

La Piscine -museo

Croixin vieressä on Roubaix, jossa on mielikuvituksellinen kulttuurikohde, joka sijaitsee entisessä sisäuima-altaassa.

Allas valmistui vuonna 1932, ja se suunniteltiin hienosti art deco -tyyliin.

Se suljettiin 80-luvulla, mutta avattiin uudelleen upeaksi tilaksi, jossa voi esitellä suurta arkistoa Lillen monilta tekstiilitehtailta kerätyistä tekstiilinäytteistä.

Tämä kokoelma juontaa juurensa aina vuoteen 1835, joten museo auttaa sinua yhdistämään Lillen teolliseen menneisyyteen tyylikkäässä paikassa

14. Palais Rihour

Palais Rihour

Lähde: Velvet / Wikimedia | CC BY-SA 3.0

Palais Rihour

Lillessä ei ole paljon loistavia goottilaisia ​​rakennuksia, mutta tämä Burgundin herttualle vuonna 1453 valmistunut kartano on hyvä esimerkki.

Sen pohjakerroksessa on nyt Lillen turistikeskus Salle des Gardesissa.

Yläkerran Sacristy, jossa on ihanat lasimaalaukset, ja Salle du Conclave ovat näyttely- ja yleisötilaisuuksia.

Edessä oleva aukio on myös paikka, jossa Lillen ensiluokkaiset joulumarkkinat järjestetään joulukuussa ja jonne voit tulla maistamaan Lillen ruokia.

Aivan Place Rihourin ja Grand Placen välissä on tyypillisiä ravintoloita, joissa valmistetaan flaamilaistyylisiä ruokia, kuten carbonnade Flamande, oluesta valmistettu naudanlihapata, joka tarjoillaan ranskalaisten perunoiden kanssa.

15. Marché de Wazemmes

Marché de Wazemmes

Lähde: Meiqianbao / shutterstock

Marché de Wazemmes

Yksi Pohjois-Ranskan rakastetuimmista ja suurimmista ulkomarkkinoista järjestetään Place Nouvelle Aventuressa tiistai-, torstai- ja sunnuntaiaamuisin.

Näistä kolmesta sunnuntai on ylivoimaisesti vilkkain ja värikkäin, jolloin myyntikojuja on satoja ja tuhansia ihmisiä saapuu selaamaan ja ostamaan.

Huomaat Maghreb-aksentin Wazemmesissä, mausteissa ja eksoottisissa hedelmissä ja vihanneksissa, joita käytetään Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän keittiössä.

Mutta todellisuudessa voit löytää mitä haluat, aina sylkeistä keitetyistä kanoista antiikkiin, tuoreisiin hedelmiin ja vihanneksiin ja jopa vaatteisiin.

Päätä vierailusi oluella jossakin aukion ympärillä olevista baareista.

Missä yöpyä: Parhaat hotellit Lillessä, Ranskassa

Alimman hinnan takuu

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.